NANTI TOLONG LA KLIK2 YEA HEARTBEAT NI...TQ..

Followers

Friday, January 14, 2011

contest cintai alam sekitar

nak join klik banner

gambar dengan latarbelakang yang sangat cantik ni masa dekat broga hill...cantik kan??pemandangan yg cantik...bukan orang..hahaha

langkah-langkah untuk menangani pencemaran alam sekitar:

1. amalkan 3R Reuse, Recycle & Reduce kena mulakan dari rumah...asingkan bekas2 plastik, botol, tin & kertas, didik anak2 untuk kitar semula..
2. kena memperbanyakkan lagi tong2 kitar semula contoh mcm kat shopping complex susah nak jumpe kan tong kitar semula..kalau ada pon dekat pusat2 kitar semula je...

3. kena sokong kempen hari tanpa plastik..mcm sekarang kawasan shopping2 complex kat rumah aku dah xbagi plastik setiap hari sabtu sempena hari tanpa plastik..jadinye kita kena bawa bag sendiri utk shopping bagi mengurangkan penggunaan beg plastik.kalau bole hari2 lain tu pun bawa je bag xpayah minta plastik kat cashier dia tu
4. elakkan penggunaan semburan racun makhluk perosak..sebab semburan tu mengandungi gas metana yang boleh mencemarkan dan membocorkan lapisan ozon
5. jauhi pembakaran secara terbuka...sekarang dah agak jarang kita tengok orang bakar2 sampah kan..tak mcm zaman dulu...
6. kepada sesiapa yang berminat & berbakat...mungkin bole buat bisness dengan menggunakan sumber dari barang2 kitar semula....mcm contoh :

pasu dari kertas surat khabar..
dari sekeping surat khabar ianya bole dijadikan pasu...menarik bukan??selain dapat menjaga alam sekirar, ia juga dapat menambahkan pendapatan (gambar ihsan dari Google)
ha contoh yang ni plak, memang dari hasil tangan aku sendiri...sekeping kad raya terpakai, aku jadikan dia kotak untuk diisi gula2, coklat, kerongsang atau apa saje...nak tgk cara2 buat kotak ni bole tengok entry kat blog aku cara2 nak buat kotak
kita pusing ikut mana pun...akhirnya ianya akan berbalik kepada sikap kesedaran pada diri sendiri yang harus ada untuk mengelakkan dari dunia terus dicemar.

3 comments:

muhammad fauzi said...

kentang

Mohd Fitri said...

semoga berjaya ya. jom tengok pertandingan dari saya pula

http://gedungrasa.blogspot.com/2011/01/pertandingan-apa-itu-kitar-semula.html

AMMAR YASIR said...

Terima kasih sudi join contest Ammar