NANTI TOLONG LA KLIK2 YEA HEARTBEAT NI...TQ..

Followers

Sunday, May 15, 2011

Giveaway MACARON : by Imaan09 & Cik Ims


Tempahan macaron di buka dengan rasminya.
Jadi kepada sesiapa yang berminat, bolehlah membuat tempahan. Berikut adalah kriteria2 macaron hasil tangan Cik Ims.

  • Harga macaron Cik Ims ialah RM1.70 untuk sepasang macaron.
  • Kuantiti minimum yang boleh di tempah adalah sebanyak 10 pasang macaron.
  • Perisa macaron Cik Ims yang ada setakat ini adalah coklat ganache, raspberry ganache, mint ganache, & peanut butter.
  • Cara penghantaran macaron. Terpulang kepada pelanggan. Cik Ims tinggal kat Sg.Chua Kajang. Kalau ada sapa2 tinggal dekat2 sini, bolehla Cik Ims direct bagi fresh macaron. Tapi bagi yang tinggal jauh, bolehla Cik Ims poskan macaron tu. Dan dijamin 90% macaron tidak akan hancur dalam proses pengeposan.
Jadi kepada yang berminat atau ada sebarang persoalan, bolehlah menghubungi Cik Ims
0149502700 @ email di faznyzah_12@yahoo.com

percaya tak kalau aku kata aku belom pernah lagi try makan macarroon ni?aritu masa pegi KLCC kat harrods ada la usha2 tapi rasa mcm mahainye..5 pcs RM16 tros xjadik nak beli hahha...tak delah kalau nak beli mcm tak cukup je kan..



pastu konon2 ada cita2 nak belajar buat macaroon..sebenarnya aku memang minat juga membaking ni, buat kek, buat biskut memang aku suka...oleh sebab rasa ingin mencuba, aku dah try google resepi macaroon & dah buat entry pon kat dalam blog tak caya bole tgk SINI, resepi macaroon tu entry yang paling popular kat blog aku, dah berzaman amek resepi sudahnya tak belajar2 lagi..partner nak belajar dah ada..masa plak yang xde...


bila dah baca cara2 nak buat macaroon ni, baru lah aku tau..kenapa harga dia mahal..no wonder lah...nak membuat dia sangat2 la rumit...lepas tu setakat pengetahuan & pembacaan aku pasal macaroon ni sebenarnya bukan biskut biasa kerana ada pantang-larang ketika membuatnya.
meh nak share sikit pasal pantang larang nak buat macaroon ni:

Macarons sebenarnya sukar untuk 'menjadi' di kawasan yang mempunyai iklim panas lembab seperti negara kita ini

waktu yang sesuai membuat macaroon mulai pukul 12 tengah hari hingga enam petang sahaja.

kalau dia buat di musim hujan ia akan menyebabkan permukaan biskut turut lembab.

proses untuk menggaul serbuk badam dan meringue juga perlu dilakukan dengan cermat supaya apabila adunan diangkat dari senduk ia akan jatuh dengan berlipat baharu cekerang yang dihasilkan menjadi elok.

Jika silap menggaul akan menyebabkan cengkerang menjadi keras serta mudah pecah

pada bahagian bawah biskut ini juga mesti ada 'kaki' di mana jika selepas dibakar ia leper sahaja maksudnya biskut ini dikategorikan 'tidak menjadi'.

Tambahnya, selepas dipaipkan permukaan adunan mesti dibiarkan kering terlebih dahulu sebelum dibakar.

jadi kalau korang nak try rasa macaroon ni..ramai2 la terjah blog
http://macaronmaker.blogspot.com/



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

1 comment:

Imaan09 said...

waaa..siap share petua lagi..ok, goos luck ek