NANTI TOLONG LA KLIK2 YEA HEARTBEAT NI...TQ..

Followers

Monday, May 9, 2011

2nd GIVEAWAY MAKBED'S JOURNAL



RAGAM ANAKKU DALAM BERPANTANG

lain orang lain dia punye ragam kan??ada yang senang je masa berpantang..anak tak buat hal...bez nye kalai gitu...masa berpantang bersalin kat damia dulu memang agak seksa...dengan keadaan aku yang bengkak breast selama 2 bulan dia pon meragam juga...

yang paling susah nye..dia tido nak menyoyot...kita plak baru pengalaman pertama bersalin.belum tau cara untuk kasi bfeed sambil tido...aku ingat lagi..damia nak menyoyot..dari pukul 10 malam sampai pukul 2 pagi...aku plak memang tak reti nak kasi bfeed sambil baring...masyallah seksa nye tuhan je yang tau sakit abes badan2 ni..bfeed kan diam sambil duduk & tertido2 kat atas kerusi...

itu belom lagi dia buat perangai...kalau nak susu tak dan2 melalak sekuat2 hati...lepas tu asal magrib je nanges..asal magrib je nanges..risau juga takut dia nampak apa2 kan..kalau menanges je sure dia akan pandang tepat kat satu sudut rumah...nasib baik ayah aku ada...dia la selalu baca2 kan ayat quran kalau time2 magrib damia nanges...

kalau nak cite pasal kembung perut tu..memang selalu la terjadi..kesian tengok malam2 nanges kembong perut..padahal aku dah jaga makan seme, tapi jadi juga kembung perut..paling2 sedih masa damia kena demam kuning...seminggu lebih juga la amek masa nak sembuh..baru umur 3 hari dah kena cucuk kat tapak kaki amek darah untuk dia buat ujian demam kuning dia tu tahap ke berapa...sedih..menanges aku tgk masa damia kena cucuk utk amek darah tu...

ni masa kena demam kuning tgk mata kuning sket


so far kalau time siang dia akan tido je tak de nak buat perangai..tapi bila malam je mula la dia bertukar..dia mcm tau2 je mak dia tengah nak berehat2 sambil bertuku time tu la dia nak duduk sebelah kita....

lepas tu satu lagi peel dia..dia xleh tido kat bb cot..kalau tido dalam bb cot 15 minit dia dah terjaga...dah tu untuk kasi dia tido lama terpaksa la aku guna buai..walaupun pada awalnye aku dah kata dalam ati aku xnak anak aku tido buai..tak boleh...terpaksa juga kasi dia tido buai...

tapi bila dah tido buai plak...dia nak berbuai je..aku tak bole buat keje apa dah..buai stop dia nanges....sampai kan aku terpaksa la beli buai letrik tu...naik lenguh la tangan ni sejam dok berbuai dia je kan...senang beli je buai letrik langsung dia xjaga2

apa2 pun pengalaman berpantang dulu banyak mengajar aku erti kesabaran...& masa tu baru lah tau yallah..susahnya berpantang ni..macam mana la mak aku melalui keadaan berpantang dengan melahirkan 10 orang anak??serius tiba2 rasa kagum dengan mak...

insyallah kalau ada rezeki tambah anak ke-2 nanti aku rasa aku dah bole handle kot..mcm mana keadaan berpantang sebab kita dah pernah melaluinya

nk tag
juelee
cutemum
alycia
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

1 comment:

Makbed said...

entrimu kuterima. nice story! tembun nye baby itu.