NANTI TOLONG LA KLIK2 YEA HEARTBEAT NI...TQ..

Followers

Monday, August 1, 2011

"GIVEAWAY : cenderamata CAMERON HIGHLAND dari Normala Ali


nak join klik banner

aku dah 2 kali pegi cameron..masa mula2 pegi dulu time pregnant 3 bulan...& last pegi masa bulan 9 tahun lepas..masa raya ke-3 kot klw tak salah...aku memang suke cameron...pegi banya kali pon xde hal...udara yang segar..pemandangan yang indah...sayur2 yang segar..stoberi yg segar dari ladang....


berdasarkan dari pengalaman aku, meh aku nak share kan sikti sebanyak info pasal cameron highlands..



ok ni dia aku kasi satu website yang mana aku jumpe masa dok cari2 tmpt tinggal aritu.kot2 korang pasni berhajat nk g ke cameron highlands kan..& kot2 korang nk stay kt tempat2 bajet bole la masuk sini yea..

http://www.holidaycameron.com/
mcm2 info ada kt sana...no tipon otel seme ada...

pada pemerhatian aku yg baru 2x jejak ke cameron kan ni atara tips yg aku bole bagi:

1. kalau korang rasa nk posing2 maut kat ladang teh aku suggestkan pegi belah pagi..sebab klw petang2 sure ujan turun..xdapat la korang nk gedik2 kt ladang teh tu...(sebabnye 2x aku pegi situ blah petang 2x ujan..hehe mmg nasib xbaik)

ni gambar masa tahun 2007, g time pagi, sempat la posing2 manja kt ladang teh..pegi 2nd time xdapek sebab ujan lebat (chubby gile time ni kan..pregnant 3mths time ni)

2. klw g cameron jgn lupe singgah kt boh tea centre tmpt ni lagi bez dari cameron valley punye ladang.cuma penat skit kena menapak dari bawah ke atas sebab kete xleh naik smpai atas.tp xde la jauh mana pon nk menapak tu.jalan nk ke boh tea centre tu mmg sempit gile...klw bertembung ngan lori..pandai2 la nk idop hehehe...pastu kt boh tea centre kita bole masuk kilang & tgk mcm mana cara teh tu di proses.

boh tea centre
cameron valley tea house

3. kalau korang pegi time ari jumaat-ahad ada satu pasar malam kt berinchang btol2 depan hotel star regency.aku suggest klw nk shopping tersangat la better korang shopping kt sini..sebab aku penah kena...gatai2 g soping kt area equtorial hotel tu kan..bli kaktus 5 bj 10 hengget sekali g pasar malam dapat 8bj 10 hengget.pastu sayur2 plak klw kat pasar malam dia jual 8 peket 10 hengget & ada juga 10 peket 10 hengget, yg mana kt tmpt lain juai 5 peket 10 hengget.stoberi pon gitu juga..pendek kata..soping kat pasar malam brinchang lagi berbaloi2 & MURAH!

pasar malam brinchang
4. kalau nk duduk kt cameron highlands aku suggest kan duduk kt area Brinchang sebab tempat dia kira happening skit & dekat ngan medan selera, ada pasaraya, kfc, stesen minyak.kira strategik skit la..klw nk compare ngan Tanah Rata.banyak hotel yg ada area brinchang tu antaranya country lodge, rossa pasadena, star regency, kavy hotel, tudor home inn, sentosa hotel, jasmin hotel, garden view hotel, rainbow hotel.eh mcm2 la..(seme2 otel yg di senaraikan ni dekat ngan pasar malam brinchang)

pekan brinchang
5. kot sape2 yang tingin nk cameron g tp takut jalan dia konar2 jgn le lalu ikut tapah...ikut simpang pulai ok..xla muntah hijau mcm ikut tapah..eheheh aku dah serik lalu ikut tapah..seriau gile..dah la jalan bengkang bengkok...sempit, pastu kiri gaung plak tu huh! seram

cameron via tapah
cameron via simpang pulai
ok tu saje la..nk share pengalaman 2 kali ke cameron highlands..(mcm 20 kali je pegi nk bagi tips hahahah....)kot2 korang yang dah berpuluh2 kali g cameron nk share juga tips sila la share kt ruangan komen aku ni yea...maceh..

oh yea..nak naik cameron jgn lupe isi minyak siap2 sebabnye dari exit simpang pulai amek masa 1 jam stengah nk sampai ke cameron.jgn jadi mcm kes aku masa pertama kali g cameron dulu masa tahun 2007 sudah...minyak nk abes masa tengah jalan...nasib baik jumpe umah orang asli jual minyak petrol...hahaha..dah ler mahai dia cas..satu botol mineral besar 5 hengget, tu harga zaman minyak blom naik lagi tu..kaya orang asli tu 8 botol aku bli..hehehe


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

1 comment:

normala_ali said...

wah panjangnya.. heheh.. bagus2.. mala suka plak baca.. thanks join akk..
GA update.. (^_^)
http://kisahkauakudankancil.blogspot.com/2011/08/senarai-nama-hadiah-giveaway.html